SŮL DO MYČKY
Kuchyňská sůl je stejný chlorid sodný, jako sůl do myčky. Hlavní rozdíl je v granulaci , jodizaci a čistotě. Teoreticky by bylo možno použít jak kuchyňskou, tak posypovou sůl, ale zde je riziko příměsí a znečištění (jód, mechanické znečištění, nevhodná granulace).
A jak to funguje? Sůl je spolu s vodou dole v myčce v cca dvoulitrové nádobě, kde se společně promění v nasycený roztok (tzn., že část soli zůstane v pevném skupenství proto, že se ji v daném objemu vody při pokojové teplotě víc nerozpoustí.) Myčka již dále pracuje jen s tímto roztokem = solankou, kterou dávkuje do napouštěné vody do myčky, takže při každém napouštění myčky se do přívodní vody přivstřikuje právě tato solanka.
"Sůl je v myčce velmi důležitá pro obnovu chemického dekalcifikátoru (odvápňovače), kterým protéká ve většině myček všechna voda. Zde se zbavuje vápenatých sloučenin, které by se jinak usazovaly na nádobí jako bílé skvrny. Myčka si sama v pravý čas napustí solný roztok ze zásobníku soli do dekalcifikátoru a tím jej regeneruje. Nikdy nepoužívejte myčku, pokud signalizuje nedostatek soli, protože bez soli nefunguje regenerace dekalcifikátoru, který můžeme po několika cyklech bez soli nenávratně zničit! Sůl plníme do zásobníku umístěného ve dně myčky. Používáme jen sůl určenou pro myčky. Při plnění je důležité sypat sůl do zásobníku, který je plný vody. Sůl vytlačí přebytečnou vodu a bude se postupně rozpouštět. Zásobník plníme asi jednou za 20 mytí. Závisí to na tvrdosti vody, respektive na nastavení dekalcifikátoru." zdroj: DigitalniDomastnost
Ono by se nejspíš pro jedenkrát nic nestalo, ale myčka by vám měla vydržet alespoň 10-15 let ;) A nevhodně zvolená sůl do myčky by životnost mohlo zkrátit. A když už by někdo mermomocí chtěl experimentovat, tak určitě s nějakou výrazně hrubší solí, než je jemná kuchyňská.
