• Rostlinná síla: Kůra vrby obsahuje jednu z velmi důležitých látek – Salicin. Salicin je glykosid, který je základem pro výrobu aspirinu. Z její kůry se připravuje odvar, který můžeme používat jak vnitřně tak na vnější potíže. Kůra vrby je tedy takovým přírodním aspirinem. Tlumí bolesti postižených kloubů a tkání, ale funguje i protizánětlivě. Je dobrá na nemoci z nachlazení, spojených s vysokou teplotou, bolestmi hlavy, kašlem a rýmou, při chřipce, angíně. Pomáhá také v případech revmatu a dny. Protizánětlivý a antiseptický účinek se uplatňuje při hnisavých a špatně se hojících ranách, bolácích apod. Léčí i plísňové (mykotické) infekce kůže. Dříve vrbová kůra často sloužila jako první pomoc při poranění v přírodě, kdy se drcená aplikovala přímo na ránu jako dezinfekce, podobně fungují i rozmačkané listy vrby. Odvar z kůry můžeme nasadit i v boji proti lupům. Odvar též můžeme aplikovat na kůži k potírání akné, jako pleťovou vodu.
     
  • Léčivá kosmetika: Vrbová kúra se používala v Egyptě již před 1500 lety př.n.l. pro své antiseptické a regulační vlastnosti. Podobně jako v minulosti se i dnes používá odvar z vrbové kůry k obkladům, ke koupelím, na ošetření špatně se hojících rán a při pocení nohou. Působí proti lupům, je vhodná k omývání mastné a nečisté pleti s rozšířenými póry a vřídky. Účinným prvkem je vysoký obsah kyseliny salicylové, která je jednou z nejúčinnějších antibakteriálních látek. Kyselina salicylová pomáhá udržet v pórech správný koloběh buněk a zároveň má protizánětlivé vlastnosti, které sice nepůsobí na bakterii, jež je původkyní například akné, ale pomohou likvidovat sekundární infekce. Proto se vrbová kůra přidává do kosmetických přípravků na ošetření akné. Kyselina salicylová dokáže regulovat tvorbu mazu a to aktivním působením na enzymy zodpovědné za jeho produkci. Proto je vrba součástí kvalitních kosmetických přípravků.


PŮVOD: POLSKO

VRBA, kůra; 50g

35.00KčCena
Váha